Verstopping bij zelfstandige woning

Volgens het besluit kleine herstellingen (VROM) is de huurder verantwoordelijk voor verstoppingen tot aan de gemeenteriolering.

U kunt om verstoppingen te verhelpen een ontsoppingsbedrijf in uw regio inschakelen. Om nodeloze kosten te voorkomen kunt u proberen eerst zelf de verstopping te verhelpen. 

Niet doen:

  • Vloeibare ontstopper gebruiken, dit leidt vaak tot grotere problemen omdat de chemicaliën een reactie met haar etc. aangaan en verharden.
  • Met stokken, ijzerdraad etc in de binnenriolering porren wat hier niet voor bedoeld is. Gebruik alleen een handveer of een plopper.
  • Afvoerputjes in douches losdraaien met schroevendraaier. Wanneer je deze bout losdraait schuiven de rubbers weg en valt de afvoerpijp omlaag, zie schematisch voorbeeld. Voor ontstoppen heb je nooit een schroevendraaier nodig!

 

Wel doen:

Gebruik een plopper (zie afbeelding) De grote zuignap zet je recht op de afvoer en bedek eventueel beluchting- of overloopgaten. Door vervolgens de stok naar beneden te drukken, zuig je de ruimte onder de nap vacuüm. Eventuele proppen papier of andere viezigheid schieten bij het loslaten van de nap los uit hun benarde positie, waardoor de afvoer weer mooi doorspoelt. Some moet je 5-10 minuten ploppen.
Gebruik een handveer. Meestal alleen geschikt bij verstoppingen in keukens/ wastafels. Zet emmer onder de sifon en draai hem open. Breng de veer zover mogelijk in het riool met een draaiende beweging. Bij weerstand haal je de veer een stukje terug en probeer je het nogmaals. Bij hardnekkige weerstand stoppen met de veer en een rioleringsbedrijf bellen. Houd een dweil paraat wanneer u de veer eruit haalt!

Kijk ook hier

 

Niet dit! ---->

maar dit ---->