Ventilatie

Ventilation

Ventilatie

Het goed ventileren van een woning is belangrijk voor de gezondheid. Door het verversen van de lucht worden koolzuurgas, vocht en verontreiniging (rook, stof, geurstoffen) afgevoerd. Wanneer een woning niet goed wordt geventileerd, verhoogt dat de kans op


Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen.

Vroeger werden woningen ongecontroleerd geventileerd doordat de wind door kieren en spleten naar binnen waaide. In moderne goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet meer en moet actief geventileerd worden door middel van natuurlijke (passieve) ventilatie of mechanische (actieve) ventilatie.

Indicatoren voor het binnenklimaat zijn CO2 en luchtvochtigheid. Hiervoor zijn eenvoudige meters te koop. Een CO2-meter varieert in prijs van 125 tot 300 euro. Een hygrometer (voor de luchtvochtigheid) is al verkrijgbaar voor een tientje. 

Hoeveel moet je ventileren?
Een vuistregel is dat je onder normale omstandigheden in de woonkamer per aanwezig persoon minimaal 7,5 liter lucht per seconde moet verversen. Voor de keuk komt dit getal op 50 liter per seconde en voor een garage op 50 liter per seconde per aanwezige oude (i.v.m. giftige benzinedampen). Een ventilatierooster haaks op de windrichting geeft over het algemeen het beste resultaat. De windrichting is misschien een variabele, maar de richting van het ventilatierooster ten opzichte van naburige gebouwen is dat niet. Tegenwoordig zijn er ook zelfregulerende ventilatieroosters op de markt. 

Tips:

  • Rook niet binnen
  • Ventileer extra tijdens koken of douchen
  • Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn
  • Zorg voor goede ventilatie van vochtige ruimtes, zoals keuken en douche
  • Regelmatig luchten
  • Meer ventilatietips